LIOFILIZAVIMAS

Kategorijoje: Žvilgsnis į kiekvieną ūkį Paskelbta: Paskelbė: Agnė Juknevičienė Komentaras: 0 Paspaudimai: 443

Mūsų klubo narys Alius Juknevičius, planuoja įsigyti įrengimus ir teikti liofilizavimo paslaugas. Planuojama, kad jomis galės pasinaudoti kiekvienas, jau šią vasarą. O mūsų klubo ūkininkų natūralius, liofilizuotus produktus, galėsite įsigyti ir jūs.

Šiuo metu vyksta, planavimo, skaičiavimo, projekto ir patalpų rengimo darbai.

Informacija bus nuolat pildoma.

LIOFILIZAVIMAS

Liofilizuoti maisto produktai – naujos technologijos, tobulu džiovinimo būdu pagaminti maisto produktai. Liofilizacija - uogų, vaisių, daržovių užšaldymas ir išdžiovinimas šalčiu vakuuminėje erdvėje. Liofilizavimas gali būti taikomas bet kokiam maisto produktui, kurio sudėtyje yra vandens: vaisiams, uogoms, daržovėms, grybams, mėsai, pienui, varškei, ledams. Liofilizavimui nenaudojamos jokios cheminės medžiagos. Liofilizacija (sublimavimas) – tai toks procesas kai produkte esantis vanduo paverčiamas dujomis.

Džiovinant uogas, vaisius liofilizacijos būdu vaisiai, uogos yra užšaldomos vakuume (be oro), šaltyje džiovinamos. Nesant skystos fazės ir oro, džiovinant šaltyje yra išsaugomos biologiškai vertingos medžiagos (vitaminas C išsaugomas 100 %), išlaikomas pirminės žaliavos tūris, neprarandama vaisiaus geometrinė forma, vitaminai ir fermentai, išlieka natūrali spalva, kvapas, skonis, gaunama traški, puri struktūra. Pvz., liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos, cheminės sudėties, puri traški uoga, bet 10 kartų lengvesnė, nes joje nelieka drėgmės.

Liofilizuotų maisto produktų gamybos technologiją yra įdiegę Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės institutas, KTU Maisto produktų technologijos katedra, Antano Stulginskio Universitetas.

Liofilizuotų produktų kvapas, skonis toks pats kaip natūralaus, tik dar intensyvesnis, labiau koncentruotas. Liofilizuoti maisto produktai, užpilti šaltu vandeniu per 2-3 min atgauna iki išdžiovinimo turėtas savybes. Džiovinti vaisiai, uogos specialioje vakuuminėje pakuotėje išlaiko kokybę trejus metus, tačiau turi būti  apsaugoti nuo drėgmės, dienos šviesos ir oro patekimo į pakuotę.

Informacija paimta iš https://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-produktai/negyvuninis-maistas/dziovinti-vaisiai-ir-riesutai/liofilizuoti-vaisiai

Komentarai

Palikite savo komentarą

Sekmadienį Pirmadienį Antradienį Trečiadienį Ketvirtadienį Penktadienį Šeštadienį Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Spalis Spalis Lapkritis Gruodis