LIOFILIZAVIMAS

Kategorijoje: Žvilgsnis į kiekvieną ūkį Paskelbta: Paskelbė: Alius Juknevičius Komentaras: 0 Paspaudimai: 1952

Liofilizavimas - tai naujos technologijos džiovinimo būdas. Įrengimo viduje užšaldyti produktai įjungus vakumą atšildomi, o ledas nespėjęs ištirpti išgaruoja. Todėl išlieka ne tik produkto išvaizda, forma, tūris, spalva, bet ir biologiškai vertingosios medžiagos, vitaminai, fermentai. Gaunama traški, puri struktūra. Svoris sumažėja apie 10 kartų. Taip išdžiovintus produktus labai lengva sutrinti į miltelius. 

2020 metais, aš Alius Juknevičius, pasinaudojęs parama verslo kūrimui kaimo vietovėse įsigijau įrengimus ir teikiu liofilizavimo paslaugą. Ši parama puiki galimybė tiems kas nori sukurti savo verslą bet neturi tam pakankamai pinigų. 

 

Paramos dėka įsigijau liofilizatorių, giluminį šaldiklį (kuris prieš džiovinant įšaldo produktus iki reikiamos temperatūros), du šaldiklius jūsų atvežtų produktų laikymui iki galėsiu liofilizuoti (nes didžiausias darbymetis yra vasarą, kai prasideda uogų sezonas). Taip pat pjaustyklę, kad galėčiau daržoves supjaustyti tinkamiausiam dydžiui. Žinoma reikėjo nemažai ir savų investicijų įsirengiant patalpas ir papildomiems baldams, įrankiams. Bet žinant šaltyje džiovintų produktų naudą ir perspektyvas labai džiaugiuosi. Juolab, kad visada domėjausi naujausiomis technologijomios, kurios tausoja aplinką ir padeda rūpintis sveikata. 

Šio liofilizatoriaus našumas nėra didelis, apie 5 kg (uogų, daržovių ir pan.) džiovina 3 paras ir gaunama 0,5 kg produktų. Todėl liofilizuoti produktai nėra pigūs. Skaičiuojama pagal tūrį, kurį galiu sudėti į lentynėles pvz, 6-7 eur - 1 kg šviežių vaisių, uogų, daržovių. Gėlės, dilgėlės, liucerna ir kiti žalumynai džiūsta trumpiau, jų galiu paruošti daugiau.

   

                    (įšalusios braškės. Šaltuko darbų nuostabių ir vasarą pamatyti galima)

Kasdien reikėtų vartoti šviežias daržoves, vaisius, uogas.  Bet liofilizuoti produktai puiki išeitis, kai esame kelionėje, kai nebėra šviežių sezoniškų gamtos gėrybių, norime greitai ir lengvai praturtinti vitaminais gaminamus patiekalus, kokteilius. O jei kalbėtume apie vaikus, tai galima pasigaminti sveikiausius skanumynus, kuriuos jie labai mėgsta. Jie net nejausdami su malonumu valgo "paslėptą" moliūgą, daigintus grūdus, rūgščias uogas. Suvalgyti 50 gr šių skanėstų nesunku, o iš tikrųjų tai 0,5 kg šviežių daržovių, vaisių, uogų. Šiuo metu kuriame receptus skanumynams iš šermukšnių, putinų, šaltalankių, aronijų ir kt uogų. Kad atėjus vasarai turėtune pavyzdžių ir galėtume jums pasiūlyti daugiau idėjų.

Pirmi bandymai:

         

Moliūgų lazdelės puikus užkandis su mėgstamu padažu ar humusu

     

Šiuo metu daugiausiai džiovinu gėles. Vienos jų skirtos puošti desertus, kitos namų interjerą, šventes. Tai išeitis gėlių parduotuvėms, kuriose vysta nenupirktos gėlės ir jų labai daug išmetama. O netikėtai prasidėjus karantinui, toks likimas ištiko daugeliui gėlių. Džiaugiuosi galėdamas ištiesti pagalbos ranką ir šias gėles džiovinti. 

Lengviausiai pavyksta su rožių žiedlapiais

 

 

Žinoma, būta ir nesėkmių, gerų pamokų, nes kiekviena gėlė yra unikali ir jai parinkti tinkamą programą užduotis nelengva, pagrįsta eksperimentu. Ačiū  klientams už kantrybę, pasitikėjimą ir atlaidumą nesėkmių atveju. Tik jūsų dėka tobulėju.

Pavyzdžiui svarainiai, obelų žiedai liofilizuoti atrodo nuostabiai. Bet... tuoj pradeda ruduoti ir šio grožio nebelieka:

  

Alyvų žiedai pavyksta dar ne visada. Tačiau raugerškio žiedai, pavyko iš pirmo karto. Jie atrodo taip pat, yra valgomi, rūgštoko skonio ir puikiai tinka desertų puošimui

  

Dedešvos, serenčiai, našlaitės, begonijų, medetkų žiedlapiai ir dar daug kitų taip pat puikiai pavyksta ir tinka maisto puošimui

     

  

   

Liofilizuotas pienes, brokolius, liucerną ir kitus labai naudingus augalus, bet nelabai mėgiamus (ypač vaikų) galima lengvai susmulkinti ir šeimai net nežinant miltelius dėti į maistą :) 

  

O grybų, paprikos, pomidorų, salierų ir kitų mėgiamų daržovių milteliai bus puikus prieskonis jūsų patiekalams.

Uogų milteliai tiks desertų, gėrimų gamybai ar paskaninti košei.

Stengiuosi turėti pavyzdžių, kad prieš liofilizuojant jūsų uogas, žalumynus ar kitus produktus, žinotumėte ko tikėtis.

Taip pat pavyzdžiams kuriu "sveikumynus". Tai saldainiai, kuriųsudėtyje yra tik vaisiai, uogos ir daržovės. Nustebsite kaip mielai jūsų vaikai valgys moliūgus ar juodus serbentus.

(foto įkelsiu kitą dieną)

Šiuo metu kuriu "sveikumynus" iš putinų, šermukšnių, šaltalankių ir aronijų uogų. Net jei nepavyks ir vaikai šių nuostabių uogų nepamėgs, jas galima tiesiog liofilizuoti ir sumalus į miltelius po truputį "paslėpti" mėgiamuose patiekaluose.

(Patirties ir nuotraukų sukaupta daug. Po truputį puslapis pildomas)

Komentarai

Palikite savo komentarą

Sekmadienį Pirmadienį Antradienį Trečiadienį Ketvirtadienį Penktadienį Šeštadienį Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Spalis Spalis Lapkritis Gruodis